"Help, ik leen!"

8 BEST PRACTICES IN CULTUURFINANCIERING VERTELLEN HUN VERHAALJaaroverzicht cultuurleningen 2018

Kunst en cultuur bloeit elk jaar weer! Maar… hoe kom je aan geld om te laten zien wat je kan? Misschien met een Cultuurlening. Dan kun je investeren in jouw creatieve idee. Acht goede voorbeelden tonen wat dat kan opleveren. Wel terugbetalen natuurlijk! Dan lenen wij het weer uit voor een ander creatief idee. Want zo werkt het Fonds Cultuur+Financiering.

Resultaten 2013 - 2018
Images

€ 3 500 000

Geïnvesteerd
in 281 projecten

=
Images

€ 2 300 000

Geïnvesteerd
in 114 Talentleningen

+
Images

€ 1 000 000

Geïnvesteerd
in 132 Regionale Cultuurleningen

+
Images

€ 200 000

Geïnvesteerd
in 35 Culturele Microkredieten

De Talentlening van architectenduo Namelok

Namelok is een Rotterdams architectuurbureau van interieur tot gebiedsontwerp, met een focus op identiteit. Wiegert en Kaj, de mannen achter Namelok, willen de wereld vormgeven ‘op een manier die net zo uniek en stoutmoedig is als de mens’. Het architectenduo ontwierp o.a. het nieuwe museumcafé van het Anne Frank Huis; ‘Het museum is een plek vol verhalen en herinneringen, dat wilden we laten terugkomen in de ruimte.’ Het stel kreeg een Talentlening toegekend om te professionaliseren. ‘Onze zogezegde studentenuitrusting voldeed niet meer voor de steeds grotere projecten die we deden. Ook wilden we werken aan onze marketing, en ons bureau echt lanceren. We merken, nu we ruim drie jaar bestaan, dat we in een nieuw segment worden herkend en erkend. De droom is om te groeien en met onze nieuwe manier van werken impact te hebben binnen de architectuurwereld.’

ImagesTalentlening

ImagesApparatuur en Marketing & communicatie

ImagesDesign & Grafische Vormgeving

Een eigen studio voor pianodocent Constança van Ojen

Constança van Ojen, pianodocent, had een prachtige werkruimte op het oog. Er was één probleem: het oude schoolgebouw in Utrecht is een complex voor 'stille artiesten’. ‘Met goede isolatie mocht ik toch komen. Om die verbouwing te bekostigen, heb ik een Utrechtse Cultuurlening aangevraagd.’ De aanvraag was veel vrijer dan bij een bank. ‘Je krijgt de ruimte om een plan te overleggen en te bewijzen hoe je de cultuurlening gaat terugbetalen. Ik had het gevoel dat er in de toetsing naar mijn kracht werd gekeken en niet alleen naar de cijfers.’ Voor de terugbetaling zijn twee scenario’s uitgewerkt. ‘Ik kan elke week een paar uur extra lesgeven of ik kan mijn ruimte verhuren. Ik heb al een zangeres die de ruimte een dag onderhuurt, en ik zou dit graag uitbouwen. Niet alleen voor de inkomsten, maar ook om te kunnen samenwerken. Zo ben ik nu ook bezig met een samenspelproject. Ik kan altijd zeggen: kom maar langs in mijn studio. Heerlijk zo’n eigen plek’.

ImagesUtrechtse Cultuurlening

ImagesInrichting werkruimte

ImagesMuziek

Resultaten 2018
Images

€ 1 244 000

Aangevraagd aan cultuurleningen
voor 74 projecten

Images

69 %

Van aanvragen
toegekend

Images

€ 926 000

Geïnvesteerd
in 51 projecten

Images

€ 18 156

Gemiddelde
lening

De keramiekstudio van Lennard Houkes

Lennard Houkes werkte in Londen als beeldend kunstenaar bij een open keramiekstudio en vond dat geweldig. Eenmaal terug in Amsterdam, besloot hij: hier moet ook zoiets komen. Met hulp van een Talentlening opende eind mei Studio Pansa aan de KNSM-laan. 'Wat werken met keramiek lastig maakt, is dat het heel duur is om alle spullen aan te schaffen. De open studio in Londen werkte als een sportschool: met een maandelijks abonnement kon ik er in alle vrijheid werken.’ De vondst van een plek aan de KNSM-laan betekende kosten maken. ‘Ik heb direct een crowdfundingscampagne opgezet en een Talentlening aangevraagd. We hebben lidmaatschappen en cursussen tegen een gereduceerd tarief aangeboden, kopjes ontworpen, tassen met het logo.’ ‘Het is prettig dat ik nu een faciliterende rol heb voor andere kunstenaars. Uiteindelijk hoop ik dat de studio zichzelf kan bedruipen met cursussen en ledenbijdragen, zodat ik de ruimte heb in alle vrijheid zelf weer te creëren.’.

ImagesTalentlening

ImagesWerkruimte

ImagesBeeldende Kunst

Een decor op locatie voor theatermaakster Shanti Straub

Shanti Straub staat al jarenlang met haar voorstellingen in de theaters en op festivals in binnen- en buitenland. Met haar werk laat ze bezoekers op een andere manier naar hun omgeving kijken. Voor een festival in Australië begin dit jaar waren er belangrijke aanpassingen nodig aan haar spiegeltent. Ook wilde ze haar voorstellingen op een professionele manier registreren voor de verdere verkoop van haar productie. Op advies van het bestuur van haar Stichting Open Arts vroeg ze daarom vorig jaar een Amsterdamse Cultuurlening aan. ‘Als ik voorheen een tekort had belde ik mijn broer met de vraag: “Ik loop een risico van 1500 euro, kan ik dat van je lenen?” “Ik had een houding van ‘het komt wel goed’. In je eentje ben je wat roekelozer. Inmiddels maak ik risicoanalyses en weet ik: met voldoende geld geef je een project letterlijk ruimte.” “Als zelfstandige theatermaker regel je veel zelf: van de marketing tot het verhuren van je tent. Dat kan tot gevolg hebben dat je je als maker minder goed kunt ontwikkelen. Zo’n lening geeft je meer mogelijkheden om je te richten op dat wat er echt toe doet.”

ImagesAmsterdamse Cultuurlening

ImagesProductiekosten

ImagesTheater

Verdeling van de aanvragen
naar discipline in 2018

Images
Muziek
Images
Beeldende Kunst & Fotografie
Images
Design & Grafische Vormgeving
Images
Theater & Dans
Images
Film, Televisie & Media
Images
Mode
Images
Overig

De duurzame werkruimte van het Uitvindersgilde

Een groep van zeven uitvinders werkte de afgelopen jaren al in verschillende samenstellingen aan projecten. Dit was de springplank naar coöperatie Het Uitvindersgilde. Deze nieuwe samenwerkingsvorm maakt het mogelijk grote klussen aan te pakken die verschillende expertises vereisen. Ook investeerde de coöperatie met een Talentlening in een duurzame werkruimte bij het Hof van Cartesius in Utrecht. ‘Er stond niets op deze lap grond. Er was de gemeente veel aan gelegen om het bedrijventerrein uitstraling te bezorgen. Dat het bovendien om een circulair initiatief ging, was ook belangrijk: het Hof van Cartesius is zelfvoorzienend met eigen energieopwekking en warmtepompen.’ Van te voren hadden de uitvinders goed over de invulling nagedacht. Drie jaar ging op aan het vinden van een geschikte plek en nog eens twee jaar om het van de grond te krijgen. Centraal staat de werkplaats, een collectieve ruimte met een tafel en daaromheen machines. Er zijn een hout- en een staalwerkplaats, er wordt gefreesd en gelast, én er wordt vergaderd. Een deel van de financiën is bekostigd door een lening van de leden aan de coöperatie. Ook familieleden hadden vertrouwen in het project en sprongen bij. Voor het resterende deel werd een Talentlening aangevraagd bij het Fonds Cultuur+Financiering. De exploitatie heeft voldoende basis, onder andere uit de huurinkomsten. ‘We kunnen nu leven van onze coöperatie’, zegt Erken, ‘en er worden inmiddels verdere investeringen gedaan’. Het Uitvindersgilde werkt als een laboratorium waar bijzondere installaties uit voortkomen en waar duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Geen eenmalig feestje dus!

ImagesTalentlening

ImagesWerkruimte

ImagesDesign & Vormgeving

De Talentlening van Stichting Twee-Ater

Hoe financier je een theatervoorstelling, als ondersteuning van fondsen onvoldoende bijdraagt? Bij Stichting Twee-Ater vonden ze een oplossing in een samenwerking met sponsoren. ‘En met een Talentlening als overbrugging voor de kosten die we moesten maakten, maar pas zouden terugverdienen met de kaartverkoop.’ Zakelijk leider Annelien Hoedjes vertelt over de financiering voor lopend jeudtheaterstuk ‘Dikkie Dik & Ik’. Het idee voor de voorstelling ontstond vanuit het jubileumjaar van Dikkie Dik – in 2018 werd hij veertig. Een samenwerking met uitgeverij Gottmer ontstond daarom vrij natuurlijk. ‘Dikkie Dik is een allemansvriend, een goedzak. Kattenvoermerk Smølke had nog geen specifiek type kat als uithangbord en het karakter van Dikkie Dik paste gelukkig goed bij wat het merk wil uitstralen.’ ‘Bij de leenaanvraag kreeg ik een enorm no-nonsense-gevoel: het is helder welke zaken je moet aanleveren, daar wordt in een duidelijk gesprek naar gekeken, en al vrij snel kwamen we tot een overeenkomst. Ook prettig was dat we vrij snel de eerste uitbetaling kregen, waardoor we aan de slag konden.’

ImagesTalentlening

ImagesOverbrugging

ImagesTheater

Verdeling bestedingsdoelen in 2018

Images
Apparatuur
Images
Inrichting Studio/Werkplaats
Images
Productiekosten
Images
Overbrugging
Images
Instrumenten
Images
Marketing & Communicatie
Images
Overig

De Brabantse Cultuurlening van de Groene Engel

Cultuurpodium de Groene Engel is een cultureel centrum in Oss. Jaarlijks vinden ongeveer 450 evenementen plaats. Voor een betere afstemming met de programmeringsactiviteiten heeft de Groene Engel geïnvesteerd in horeca. Eten en drinken maakt nu onderdeel uit van een uitgekiend aanbod aan het publiek. En levert geld op voor het cultuurprogramma. De Brabantse Cultuurlening die daarvoor is gebruikt, past in de integrale financieringsmix, naast een lening bij de Rabobank en een succesvolle crowdfundingscampagne.

ImagesBrabantse Cultuurlening

ImagesOverig

ImagesOverig

De volgende stap in virtual reality met VR Explorers

Mensen brengen op locaties waar ze zelf niet kunnen komen; dat is de droom van Milan Collin en Brechtje Smidt. Dat doen de twee van oorsprong filmproducenten, met behulp van Virtual Reality. Zo kan je met VR Explorers voor een paar euro de Mount Everest op, waar een expeditie normaal een paar ton kost. In de video vertellen Brechtje en Milan over de oprichting van hun bedrijf VR Explorers en hoe een Talentlening ze heeft geholpen om een volgende stap te zetten en verder te professionaliseren.

Bekijk de video van de VR-explorers

ImagesTalentlening

ImagesApparatuur

ImagesFilm, Televisie & Media

Meer weten over de cultuurlening?

Fijn dat we jouw interesse hebben gewekt. Laat hier jouw e-mailadres achter om je aan te melden voor onze nieuwsbrief en op de hoogte te blijven over o.a. financiering en cultuurleningen.