HET VERHAAL VAN 8 BEST PRACTICES IN CULTUURFINANCIERINGJaaroverzicht Cultuurleningen 2019

Het had een feestjaar moeten worden. De Talentlening bestaat 5 jaar en eigenlijk is het altijd feest om goede ideeën of projecten financieel te kunnen ondersteunen. Want kunst en cultuur bloeit elk jaar weer. Maar… toen brak de coronacrisis uit en is het uitgangspunt voor onze leningnemers heel anders dan vorig jaar. Natuurlijk zijn we toch trots op de leningen die het Fonds Cultuur+Financiering in 2019 heeft mogen toekennen. Want een Cultuurlening kan (nog steeds) een passende oplossing zijn! Daarmee kun je investeren in jouw creatieve idee. Acht inspirerende voorbeelden tonen wat dat kan opleveren.

Cultuurleningen 2013 - 2019
Images

€ 4 500 000

Geïnvesteerd
in 345 projecten

=
Images

€ 3 041 000

Geïnvesteerd
in 152 Talentleningen

+
Images

€ 1 281 000

Geïnvesteerd
in 156 Regionale Cultuurleningen

+
Images

€ 231 000

Geïnvesteerd
in 37 Cultuurleningen Overig

Eerste album en Edison nominatie voor Jazzmuzikant

Efraïm Trujillo is een van de bekendste saxofonisten van Nederland en liftte naar eigen zeggen jarenlang mee op andermans plannen op alle belangrijke jazzpodia. Zijn grote droom was een eigen geproduceerd en gecomponeerd album. Met een Amsterdamse Cultuurlening investeerde hij in zijn eerste album ‘Blue’. In combinatie met de lening volgde hij een mentoringtraject via Cultuur+Ondernemen en deed hij onderzoek aan het conservatorium naar de oorsprong van zijn grote liefde; de rauwe Southern Blues. In 2019 studeerde Efraïm cum laude af én positioneerde zich met een ijzersterk verhaal in de internationale markt. “Dertig jaar heb ik het volgehouden in het vak. Maar nu zie ik; er zit misschien wel meer in.”

ImagesAmsterdamse Cultuurlening

ImagesProductiekosten

ImagesMuziek

Beursdeelname en aanleg voorraad om als merk te kunnen groeien

Designer Roland Pieter Smit geeft aan dat hij door het succes van zijn afstudeerproject ‘Wolwaeren’ in het ondernemerschap is gerold. Van project kwam het tot een collectie unieke vloerkleden en naast deze collectie ontwierp hij nieuwe collecties ‘Houtwaeren en Tafelwaeren’. Sociaal ondernemen staat voor Roland centraal in het bouwen aan zijn lifestylemerk RO-Smit; partijen verbinden, mensen in hun kracht zetten en oude ambachten doen herleven. “Ethics equal Aesthetics”. Met een Talentlening investeerde Roland in deelname aan de beurs Maison & Object en het aanleggen van een gezonde voorraad. “Dankzij de lening kon ik mijn naam internationaal op de kaart zetten en weer fatsoenlijk leveren aan bestaande en nieuwe afnemers. Dat is nodig om als merk te kunnen groeien.”

ImagesTalentlening

ImagesMarketing, Communicatie & Overig

ImagesDesign & Grafische Vormgeving

Resultaten 2019
Images

€ 1 793 000

Aangevraagd aan Cultuurleningen
voor 87 projecten

Images

74 %

Van aanvragen
toegekend

Images

€ 1 035 000

Geïnvesteerd
in 64 projecten

Images

€ 16 172

Gemiddelde
lening

Investering in de bekendheid en ontwikkeling van een galerie

In 2019 vierde Dorai Urai het vijfjarig bestaan van haar galerie Adorable ART&DESIGN. Als verzamelaars én makers zagen Dora en haar man een kans in het galerie aanbod in de regio. Zij sprongen in dat gat en zo ontstond een galerie in hedendaagse kunst, vormgeving en design. Toen één van de kunstenaars uit het portfolio van Dora werd gevraagd voor een solotentoonstelling in Museum Belvédère, investeerde Dora in een catalogus over zijn werk. “Met een Galerielening konden we hem een podium geven én onze galerie profileren.” Ook kocht zij energiezuinige spots die de collectie in de galerie en tijdens beurzen goed uitlichten; een besparing op huurkosten voor de verlichting in haar stands. Dora wil de komende tijd nieuwe Nederlandse én internationale kunstenaars verbinden aan de galerie en aan buitenlandse beurzen meedoen. “Je moet een beetje een terriër zijn om die (internationale) berg te beklimmen maar het heeft altijd zin om lef te tonen en je smoel te laten zien.”

ImagesGalerielening

ImagesMarketing, Communicatie & Overig

ImagesBeeldende Kunst

Lening om periode te overbruggen

Jolanda van den Berg richtte in 2016 eigenhandig Het Klederdrachtmuseum op. Met het museum houdt Jolanda de verhalen, de ambachten en de technieken rond klederdracht in leven. Dankzij een goed bedrijfsplan, dekkingsplan en een goed verdienmodel lukte het haar om vertrouwen te wekken bij financiers. “Of je nu een groentewinkel of een museum begint – die stevige basis moet uiteindelijk overal hetzelfde zijn”, aldus Jolanda. Voor haar derde tentoonstelling ‘Kotomisi, de kracht van klederdracht’ maakte Jolanda gebruik van een overbruggingslening vanuit het Fonds Cultuur+Financiering. Dat was nodig omdat de meeste fondsen pas achteraf volledig uitbetalen. “We hebben niet genoeg vlees op de botten om zo’n tentoonstelling uit eigen zak voor te schieten. Als de fondsen straks uitbetalen, lossen wij de lening in een keer af.”

ImagesTalentlening

ImagesOverbrugging

ImagesMode

Verdeling van de aanvragen
naar discipline in 2019

Images
Muziek
Images
Beeldende Kunst & Fotografie
Images
Design & Grafische Vormgeving
Images
Theater & Dans
Images
Film, Televisie & Media
Images
Mode
Images
Overig

Aanschaf van een instrument voor meer redemenent

Teun Godschalk begon op 8-jarige leeftijd met het bespelen van de contrabas en is sinds 2015 professioneel muzikant. Teun speelt de afgelopen jaren op een gehuurde contrabas van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. Dat doet hij in verschillende klassieke- en jazzensembles en een groot aantal orkesten, waaronder Het Balletorkest. Ook geeft Teun les aan huis aan kinderen en volwassenen. Met een Utrechtse Cultuurlening investeert hij in een 5-snarige contrabas, gebouwd door Jurgen Preyer in 2011.

ImagesUtrechtse Cultuurlening

ImagesAanschaf instrument

ImagesMuziek

Investering in geluidsapparatuur door podium voor jong talent

In 2018 wordt de stichting WORM uitgeroepen tot beste podium door haar brancheorganisatie. “Er is geen plek die nieuwe, experimentele, onafhankelijke kunst en cultuur in zo’n hoeveelheid en diversiteit produceert en presenteert.” Makers uit alle disciplines krijgen dagelijks de kans om te creëren in een van de geluidsstudio’s, de filmwerkplaats en de performance-space. WORM ontvangt jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers voor een concert, performance, expositie, lezing, debat, film, presentatie, clubavond, festival of thema-avond. Met een Rotterdamse Cultuurlening investeert WORM in nieuwe geluidsapparatuur. “De lening tegen gunstige voorwaarden bood ons de mogelijkheid om de apparatuur die volledig op gebruikt was snel te vervangen. Zonder kwalitatief goed geluid, kunnen wij de nieuwe talenten van de toekomst niet laten horen.”

ImagesRotterdamse Cultuurlening

ImagesApparatuur

ImagesOverig

Verdeling bestedingsdoelen in 2019

Images
Apparatuur
Images
Inrichting Studio/Werkplaats
Images
Productiekosten
Images
Overbrugging
Images
Instrumenten
Images
Opleiding & Persoonlijke ontwikkeling
Images
Marketing & Communicatie
Images
Overig

Betaalbare ruimtes voor samenwerkende kunstenaars en creatieven

MOC staat voor Moshpit of Creation. Oprichters van de stichting zijn Hugo Braams, Chiara Tammaro en Vaida Valanciunaite, beide zelfstandig beeldend kunstenaar. “We wilden een broedplaats in Groningen starten met betaalbare ruimtes voor kunstenaars en creatieven. Ook willen we projecten en programma’s uitvoeren om goed gebruik te maken van de synergie van alle talenten in huis en daarmee een gezond microklimaat creëren voor de kunst- en creatieve sector in Groningen.” Toen zij het pand naast de eigen bestaande studio’s konden huren en samenvoegen konden ze van start. Met een Noordelijke Cultuurlening investeerden zij in de verbouwing en inrichting van de ruimtes. “Met meer dan 400m2 aan studio’s en gemeenschappelijke werkplekken kunnen we ook artist-in-residence plekken aanbieden en kunstenaars van over de hele wereld verwelkomen.”

ImagesNoorderlijke Cultuurlening

ImagesVerbouwing & Inrichting

ImagesBeeldende kunst

Zo bekostigt een theatergezelschap een nieuwe studio

Theatermaker Jakop Ahlbom maakt met zijn gezelschap filmische voorstellingen die je verbeelding te boven gaan. “Het is fysiek en beeldend, vol dans, slapstick, live muziek en special effects”, aldus zakelijk leider Marc Pil. Toen de bestaande studio in Amsterdam kwam te vervallen, was er acuut nieuwe repetitieruimte nodig met een groot oppervlak. Er moest een plek zijn voor grote decors en een werkplaats om bijzondere rekwisieten te maken. Dat vroeg een flinke investering. Dankzij een combinatie van de Talentlening vanuit het Fonds Cultuur+Financiering, geld van private leners en eigen vermogen van de stichting is het gelukt. Bovendien biedt de nieuwe ruimte een manier om de investering langzaam terug te verdienen; “omdat we maar een paar maanden per jaar repeteren, kunnen we de studio ook aan andere gezelschappen verhuren. Dat brengt weer mooie verbindingen tot stand.”

ImagesTalentlening

ImagesVerbouwing & Inrichting

ImagesPodiumkunsten

Meer weten over de Cultuurlening?

Fijn dat we jouw interesse hebben gewekt. Laat hier jouw e-mailadres achter om je aan te melden voor de nieuwsbrief van Cultuur+Ondernemen en blijf op de hoogte te blijven over o.a. financiering en Cultuurleningen.